Pufuleții: aliment sănătos pentru copii?

În anamneză copiilor care vin prima dată la HappyDent Clinic Junior,  părinții sunt întrebați și despre obiceiurile alimentare și nutriția zilnică. Printre preferințele copiilor am descoperit și pufuleții.  Nimic greșit dacă ne imaginăm că în compoziția lor este doar făină de mălai. Pufuleții constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puțini părinți cunosc faptul că există sortimente de pufuleți cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potențiatori de gust și arome, zahăr, coloranți, acidifianți, emulsifianti și arome sintetice. Pufuleții sunt produse hipercalorice, cu un conținut ridicat de grăsimi săturate și sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentația copiilor, a femeilor însărcinate și a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale și sindrom metabolic. În plus, aflați că Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat 32 de sortimente de pufuleți pentru a analiza ingredientele din compoziția acestora. Pe lângă zahăr, iată substanțele din pufuleți care prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale în cazul unui consum constant și pe termen lung:
– arome,  E100 – Curcumina,  E262 – acetatul de sodium, E 270 – acidul lactic,  E 296 – acid malic, E471 – mono și digliceride ale acizilor grași, E621- monoglutamatul de sodiu, E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodium, E631 – Inozinat disodic  E635 – Ribonucleotid disodic.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor au fost realizate următoarele topuri.

Top 5 mărci de pufuleți, în funcție de numărul de aditivi alimentari:

 1. Star – Pufuleți cu cașcaval, conține 8 aditivi alimentari;
 2. Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conține 5 aditivi alimentari;
 3. Gusto – Pufuleți cu surprize, conține 4 aditivi alimentari;
 4. Star – Pufuleți pizza, conține 3 aditivi alimentari;
 5. Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleți cu cașcaval, conțin fiecare câte 2 aditivi alimentari.

Top 5  mărci de pufuleți după conținutul de sare per 100 grame produs:

 1. Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de ceapă, conține 3 grame de sare;
 2. Star – Pufuleți saltareti, conține 2,6 grame de sare;
 3. Star – Pufuleți pizza, conține 2,5 grame sare; Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de brânză, conține 2,5 grame de sare;
 4. Chio – Pufuleți cu sare, conține 2,2 grame de sare;
 5. Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conține 2 grame de sare; Gusto – Pufuleți cu cășcaval, conțin 2 grame de sare.

Top 5  mărci de pufuleți după conținutul de acizi grași saturați per 100 grame produs:

 1. Gusto – Pufuleți cu înveliș de cacao. Snacksuri din mălai extrudat cu 80% înveliș de cacao, conține 20,4 grame de acizi grași saturați; Gusto – Pufuleți cu cacao cu zmeură, conține 20,4 grame de acizi grași saturați;
 2. Gusto – Pufuleți cu surprize, conține 15 grame acizi grași saturați;
 3. Gusto – Pufuleți cu cășcaval, conține 14,4 grame acizi grași saturați;
 4. Star – Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conține 14 grame acizi grași saturați; Star – Pufuleți cu cașcaval, conține 14 grame de acizi grași saturați;
 5. Mega Image (365) – Snacks din mălai grisat cu brânză, conține 13,6 grame de acizi grași saturați.

Așadar, HappyDent Clinic Junior va reamintește că în locul snacksurilor și pufuleților există soluții alternative: biscuiți de ovăz, prăjituri pregătite în casă, fructe.