Copiii și sporturile de iarnă: direct la munte sau mai întâi la…Dentist?

Iarna a sosit în trombă, vacanță de iarnă se apropie iar noi ne pregătim echipamentele pentru sporturile și jocurile de iarnă sau poate tocmai am primit cadou o pereche de patine…ce bine! Dar știați că gutierele de protecție (sportive) fac parte din echipamentul sportiv obligatoriu în sporturile ce implică lovituri, căderi și contact corporal, mai exact în orice activitate în care se pot produce traumatisme dentare, fiind un element bun de luat în considerare și în joacă zilnică a copiilor.

În SUA , American Dental Association și Academy of Sports Dentistry recomandă gutiera de protecție  oricărei persoane care este expusă la riscul de a se răni în zona feței, respectiv a gurii, atunci când participă la jocuri precum: fotbal, softball, racquetball, handball, basketball, skateboarding,arte marțiale, box, acrobatică, gimnastică,ciclism, echitație,hochei, rugby, polo..etc! Dar noi am văzut și vedem frecvent accidente  soldate cu fracturi dentare chiar și la copiii/adolescenții și adulți care au căzut de pe bicicletă în parc sau în curtea școlii sau care au alunecat pe gheață patinoarului sau la ski.

Dacă încă nu știați de unde/cum să procurați acest echipament de protecție(gutiera) Happydent Clinic Junior & Family vă informează puteți alege una din cele trei opțiuni disponibile pe piață:

  1. Gutiere de protecție universale: acestea se pot procura din magazinele cu profil sportiv și sunt preformate fiind gata de purtat. Au un preț foarte mic, ceea ce le face accesibile oricărei persoane. Cu toate acestea ele prezintă că dezavantaj posibilitatea nepotrivirii la dimensiunea cavitații bucale. Sunt destul de voluminose, fac respirația și vorbitul uneori dificil și poate că nu oferă o protecție prea bună.
  2. Gutiere de protecție preformate de tip “fierbe și mușcă”: Aceste gutiere sunt realizate dintr-un material termoplastic și se pot procura chiar și de pe site-urile de cumpărături pentru sportivi. Se fierb în apă, ceea ce le ramolește și apoi se mușcă pe ele și se adaptează pe dantură presând cu degetul și limba, dar formă neuniformă rezultată este posibil să nu ofere cea mai bună protecție în cazul unui tramatism.
  3. Gutiere de protecție individuale: sunt proiectate și realizate în cabinetul stomatologic sau laboratorul de tehnică dentară pe baza indicațiilor medicului dentist, fiind cea mai bună varianta în materie de gutiere de protecție. Sunt preferate de sportivi datorită bunei adaptări pe arcadele dentare, a confortului și a protecției foarte bune – fiind disponibile în 1-3 straturi de protecție.

Așadar, Happydent Clinic Junior & Family vă recomandă  să vizitați pe medicul dentist mai bine preventiv decât terapeutic, mai bine pentru o gutiera decât pentru fracturi dentare!

Happydent Clinic Junior & Family vă urează să fiți sănătoși, să vă bucurați de beneficiile sanogene ale sportului dar protejând această valoare inestimabilă: dinții naturali sănătoși!